Kako da sami napravite komplet lepinju

Kako da sami napravite komplet lepinju

Category : Zlatiborski recepti

Zlatibor svojim gostima nudi širok dijapazon zabave, sportskih i drugih aktivnosti. Međutim, osim po sportskim i drugim aktivnostima, Zlatibor je poznati i po tradicionalnim lokalnim specijalitetima, karakterističnim samo za naš kraj.

Pored zlatiborskog kajmaka i pršute, zaštitni znak Zlatibora, bar kada je reč o gastronomiji je komplet lepinja.

Gotovo da ne postoji gost koji je boravio na Zlatiboru a da bar jednom nije probao ovaj specijalitet našeg kraja. Nekima je bila dovoljna jedna, nekima je i jedna bila previše, ali najviše je onih koji su se ovom specijalitetu više puta vraćali, a svoje boravke na Zlatiboru upotpunjavali komplet lepinjom. Nemali je broj i onih koji su, vraćajući sećanja na boravak na našoj planini u kućnoj radinosti pokušavali da naprave ovaj specijalitet, ali ako ste se razočarali jer ukus nije bio isti, ne očajavajte jer nije slučajno da je baš na Zlatiboru ovaj specijalitet najukusniji. Svaki Zlatiborac ima svoj tajni recept za komplet lepinju, koji će baš njegovu lepinju učiniti najukusnijom.

Ako ste kod kuće pokušali da napravite komplet lepinju koristeći se samo jajetom, kajmakom i lepinjom, znajte da niste dobili komplet lepinju, već samo lepinju sa kajmakom i jajetom. Komplet lepinja ima jedan poseban, specijalni dodatak, koji joj daje poseban ukus i upravo je taj sastojak, koji je možda baš i u vašem slučaju izazivao stalne frustracije u bezuspešnim pokušajima da napravite ovaj zlatiborski specijalitet. Tajni sastojak se zove pretop. Pretop se dobija slivanjem masti sa svinjskog pečenja, te prikupljanjem te masti i mazanjem na lepinju.

Dakle, recept za komplet lepinju, koji vam nudi Vila Savo je sledeći:

  • Jedna lepinja (najbolje je da odstoji jedan dan, da ne bude sveža)
  • Jedno jaje
  • Kajmak
  • Pretop
  • So 

 

Nakon što ste pripremili neophodne sastojke, lepinju ćete iseći tako što će te gornji deo tanko iseći da služi kao poklopac. Donji deo lepinje namažite pretopom i kajmakom, ukoliko nemate pretop, možete staviti više kajmaka kako bi lepinja imala sočniji ukus. Nakon toga umutite jaje i pramžite ga preko fila kojim ste već stavili na lepinju. Pošto ste završili sa filovanjem lepinje, stavićete je u prethodno zagrejanu rernu. Rernu zagrejte na 250 stepeni. Pošto ste u dobro zagrejali rernu tepsiju premažite sa malo ulja i lepinju pecite dok ne počne da se puši, a jaje ne uhvati koru. Pošto je lepinja počela da se puši, a jaje uhvatilo koru, vaš specijaltet je gotov. Možete ga servirati uz jogurt ili kefir.

Na kraju, verovatno se pitate kako da nabavite pretop, ako živite u gradu. Savetujemo vas da odete do najbliže pečenjare i zamolite ih da vam daju ili prodaju. Ako vas mrzi da odete do pečenjare, možete i sami da je prikupite kada pečete svinjsko meso, ona svakako neće imati isti ukus, ali će predstavljati najbolju kopiju pretopa.

Ipak, većina ljudi se slaže da je komplet lepinja najlepša na Zlatiboru, možda ne toliko zbog zlatiborskih kulinara, koliko zbog ambijenta u kojem je jedete. Priznaćete da nije isto konzumirati zlatiborske specijalitete u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili nekom drugom gradu, kao na Zlatiboru. Zato vas pozivamo da budete naši gosti i uživate u svim čarima Zlatibora. Ukoliko želite da budete naši gosti, možete izvršiti rezervaciju apartmana ovde, dok naše apartmane možete videti ovde.

Podelite u komentarima sa nama vaša iskustva u vezi sa ovim zlatiborskim specijalitetom.

 


1 Comment

Andrea

15/11/2017 at 11:15 am

Vrh ukus

Leave a Reply

20/09/2021, 07:23
Uglavnom oblačno.
SI
Uglavnom oblačno.
12°C
0 m/s
Subjektivno: 14°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 89%
Brzina vetra: 0 m/s SI
Naleti vetra: 1 m/s
UV-Index: 1
Izlazak sunca: 06:26
Zalazak sunca: 18:42
Prognoza - 20/09/2021
Dan
Pretežno lepo vreme, sa mogućim padavinama.
SZ
Pretežno lepo vreme, sa mogućim padavinama.
16°C
Brzina vetra: 2 m/s SZ
Naleti vetra: 3 m/s
max. UV-Index: 5