Izletišta u okolini Zlatibora

Planina Zlatibor nalazi se na 238 kilometru magistralnog puta od Beograda ka crnogorskom primorju. Prosečna nadmorska visina naše planine iznosi 1000 metara, dok se dva najviša vrha, Čigota i Tornik nalaze na nadmorskoj visini od preko 1.400 metara. Zlatibor svojim gostima pruža sjajnu priliku za odmor i opuštanje, dok za goste koji vole aktivan odmor otvara mogućnosti obilaska brojnih znamenitosti koje se nalaze u blizini Zlatibora. Uprkos tome što smatramo da Zlatibor kao takav može da vam ponudi dovoljno sadržaja za vaš aktivan odmor, na našem sajtu ćemo vam predložiti i šta biste mogli da obiđete u okolini Zlatibora, kako biste na taj način upotpunili svoj boravak u našoj vili.
Nacionalni park Tara

spada u predele izuzetne lepote, koji se nalaze pod zaštitom države. Ukoliko želite da uživate u netaknutoj prirodi, šetate planinskim stazama, vidite tragove medveda i drugih divljih životinja, kao i da posetite prelepe vidikovce, savetujemo vam da odvojite najmanje jedan dan za obilazak Tare. Vidikovac banjska stena, najčešeće fotografisan vidikovac u Srbiji, izlet u poznatom dečjem odmaralištu Mitrovac na Tari, poseta jezeru u Zaovinama samo su deo ponude koju vam pruža Tara.
Drvengrad

Poseta Drvengradu spada u obavezne izlete za sve posetioce Zlatibora. Drvengrad, grad od drveta koji je osmislio i sagradio naš poznati reditelj Emir Kusturica nalazi se na Mećavniku, udaljenom oko pola sata vožnje automobilom od centra Zlatibora. Izuzetan pogled na netaknutu prirodu, bioskop, poslastičarnica „Kod Ćorkana“, kao i mnoge druge atrakcije očekuju posetioce Drvengrada. S tim u vezi savetujemo vas da vaš boravak na Zlatiboru upotpunite posetom Drvengradu, a da ovu posetu upotpunite vožnjom čuvenim ćirom.
Vožnja šarganskom osmicom

Vožnja ćirom, tzv. šarganskom osmicom, predstavlja još jednu atrakciju koju ni jedan posetalac Zlatibora ne bi smeo da propusti. Podsetite se ili upoznajte neka davna vremena kada su vozovi vozili tzv. uskim kolosekom koristeći se dizelkama ili parnim pogonom. Uskočite u ambijent starih kaubojskih filmova i uživajte u brojnim tunelima kroz koje će proći voz na putu od Mokre Gore do Šargana i nazad, praveći veliku osmicu. Uživajte na svakoj stanici na kojoj voz stane i garantujemo da tih sat i po do dva, koliko traje vožnja nikada nećete zaboraviti. Napominjemo da prilikom planiranja vožnje šarganskom osmicom obavezno izvršite rezervaciju vozne karte telefonskim putem ili prepustite nama, vašim domaćinima da taj posao obavimo za vas.
Obilazak Višegrada i poseta Andrićgradu

Posetiti Zlatibor, a ne otići u Višegrad, obići Andrić grad, ne videti most Mehmed paše Sokolovića na Drini, bilo bi zaista velika šteta. Do Višegrada se od centra Zlatibora stiže za oko sat i po vremena u zavisnosti od zadržavanja na graničnom prelazu. Napominjemo da vam je za prelazak granice dovoljna lična karta, dok će vam za decu biti neophodan pasoš, kao i saglasnost za napuštanje zemlje ukoliko sa decom ne idu oba roditelja. Takođe, na izlasku iz zemlje platićete ekološku taksu u iznosu od 100 dinara, što ćete morati da platite i prilikom povratka na graničnom prelazu. Takođe, za odlazak automobilom u Bosnu i Hercegovinu neophodan vam je i zeleni karton. Poseta Višegradu podsetiće vas na davna vremena, čitav grad odiše istorijom, a prelazak preko mosta Mehmed paše Sokolovića i pogled na prelepu Drinu nijednog gosta Višegrada ne ostavlja ravnodušnim. Osim razgledanja mosta Mehmed paše, prilikom posete Višegradu potpuno besplatno možete obići i Andrić grad, koji je sagradio naš poznati reditelj Emir Kusturica. Osim brojnih restorana i poslastičarnica u Andrićgradu možete videti i repliku manastira Visoki Dečani, kao i spomenik Ivi Andriću i Petru II Petroviću Njegošu. U okviru grada nalazi se Fakultet dramskih umetnosti, bioskop i nekoliko poslastičarnica. Savetujemo vam da probate neke od specijaliteta lokalne kuhinje, da ne propustite fenomenalan ukus tufahija, kao i ćevapa. Posebno naglašavamo da u Višegradu osim u lokalnoj valuti, možete sve usluge plaćati i u dinarima, a cene su znatno povoljnije nego u Srbiji.
Nacionalni park Uvac

Specijalni rezervat „Uvac“ je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Centralnu morfološku celinu rezervata predstavlja kanjonska dolina reke Uvac sa dolinom njenih pritoka. Jedinstveni zagrljaj prirode, prožimanje vode i kopna koje ih okružuje, kratak je opis tri prelepa jezera: Uvačkog, Zlatarkog i Radoinjskog. Nastala su delimičnim potapanjem doline moćne planinske reke Uvac i izgradnjom tri brane.
PRIJATELJI SAJTA