Manastiri u zlatiborskom kraju

VERSKI TURIZAM

MANASTIR MILEŠEVA IZ 13. VEKA

MANASTIR MILEŠEVA IZ 13. VEKA

CRKVA NA ZLATIBORU
FRESKA BELOG ANĐELA
Slider

Zlatiborski kraj pruža fantastičnu priliku za aktivan odmor. Osim skijanja, šetnji, ekstremnih sportova, zlatiboski kraj je idealan i za one koji žele da potraže duhovni mir, a svoj odmor posvete obilasku manastira i crkava. Svi gosti Zlatibora zainteresovani za duhovni turizam u okolini Zlatibora mogu posetiti više od deset crkava i manastirima sazidanim u različitim razdobljima bogate srpske istorije. Već na putu od Beograda ka Zlatiboru, u tzv. ovčarsko-kablarskoj klisuri nalazi se deset manastira, mahom iz srednjeg veka, zbog čega se ovaj potez često naziva malom Svetom gorom. Među najpoznatijim manastirima na ovom potezu su manastiri Vavedenje i Blagoveštenje. Ipak, najpoznatiji manastir koji se nalazi blizu Zlatibora je manastir Mileševa. Ukoliko ste zainteresovani za ovu vrstu turizma, mi vam savetujemo obilazak sledećih crkava i manastira:
Manastir Mileševa

Manastir Mileševa potiče iz srednjeg veka. Sazidao ga je srpski kralj Vladislav, koji je vladao u 13. veku. Danas je ovaj manastir najpoznatiji po fresci Belog anđela, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.
Manastir Uvac

U prelepom predelu na međi Zlatibora i pribojskog Crnog vrha,u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, u dolini istoimene reke, nalazi se manastir Uvac. Podataka o manastiru je malo zna se. Pretpostavlja se da je ovo bio veliki duhovni centar u ovom kraju, čak se veruje da je nemanjićka zadužbina iz 12. veka.
Manastir Dubrava

Manastir Dubrava se nalazi na južnim padinama Zlatibora, smešten je  iznad kanjona reke Uvac, na uzvišenju sa kojeg se pruža pogled na reku. Zahvaljujući pomoći donatora, većinom iz Amerike, prokopan je makadamski put te je do manastira omogućen nesmetan prilaz za motorna vozila. Udaljen je od Kraljevih voda nekih 30km, do kojeg se dolazi asfaltnim putem koji vodi pored Ribničkog jezera, sela Ribnica i sela Stublo.
Crkva u Jablanici

Ova crkva, koja se nalazi u opštini Čajetina sazidana je 1838 za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Posvećena je Pokrovu Presvete Bogorodice, a građena je kao crkva brvnara i nalazi se na spisku kulturnih dobara od velikog značaja.
Crkva u Dobroselici

Crkva brvnara u Dobroselici – Zlatiborsko područje je poznato po kvalitetnoj borovoj gradji i zahvaljujući tome sačuvana su nam mnoga veoma značajna zdanja u drvetu, medju kojima crkve brvnare zauzimaju istaknuto mesto. Jedna od takvih je i crkva brvnara u Dobroselici. Crkva spada medju najmanje gradjevine ove vrste na Zlatiboru. Dugačka je 8, a široka 5 metara, visina krova je oko 5 metara. Crkva je posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice. U crkvi je ikonostas od obojenih dasaka sa dosta vrednih ikona.
Crkva u Sirogojnu

Crkva u Sirogojnu sagrađena je 1764. godine i posvećena je Svetim apostolima Petru i Pavlu. Nalazi se u okviru spomeničkog kompleksa u kome pripada i Muzej na otvorenom „Staro selo“ i pod zaštitom je države.
Crkva u Beloj reci

Crkva u Beloj Reci sagradjena je na desnoj obali beloreckog potoka, na ulazu u klisuru. Nema pouzdanih podataka o vremenu gradnje, ali po narodnom predanju ona potice jos iz doba Nemanjica, odnosno iz prve polovine XII veka
Crkva u Tripkovi

Crkva u Tripkovi je grobljanska kapela Svete Nedelje podignuta 1861. godine.
Crkva u Mačkatu

Od 1809.godine, kada je verovatno sagradjena, pa sve do 1858. godine, postojala je brvnara crkva u Mackatu. Za vreme vladavine kneza Aleksandra Obrenovica podignuta je nova crkva 1859. godine. Tu se nalazila nekropola stecaka od cijih kamenih delova je delimicno i gradjena ova nova crkva. Sada se kod crkve nalazi samo jedan stecak u obliku sarkofaga, bez ikakvih predstava ili natpisa.
Crkva u Čajetini

Crkva u Čajetini, ugravirana 1890. godine na levoj i desnoj pevnici i dokument iz iste godine o postavljanju sveštenika Milivoja Obradovića za prvog paroha crkve Svetog Arhanđela Gavrila u Čajetini nepobitno ukazuju da je te godine hram završen i počeo sa opsluživanjem. To je jednobrodna građevina s polukružnom apsidom i pevničkim paraklisom na istoku, naosom i pripratom odvojenom od crkve zidom, koja ima posebne prostorije sa strane i vrata. Na vrhu građevine je zvonik od opeke u dva dela, i to s prozorima u drugom delu. Jedini ukras građevine spolja su prozori. Svuda je iznutra bačvast. Stari ikonostas nepoznatog autora služio je sve do 1954. godine,kada je slikar Jaroslav Kratina uradio novi. Pored vrednih ikona crkva ima veoma bogatu biblioteku verske i istorijske literature, komplete verskih časopisa i listova sa 618 naslova. Poseduje 47 bogoslužbenih knjiga sa posvetama značajnih ličnosti srpske pravoslavne crkve i države. Najvrednija knjiga je Jevanđelje, preneto iz Sirogojnske crkve, štampano u Moskvi 1814. godine. Službenik štampan u kneževini Srbiji 1838. godine, za koji se pretpostavlja da je poklon kralja Aleksandra Obrenovića ima zapis: „Bio sam u Čajetinskoj crkvi 20. avgusta 1893. godine, Aleksandar kralj Srbije. Crkva vodi uredan inventar sa ukupno 56 predmeta i knjiga velike kulturne i istorijske vrednosti. Osim toga, u Letopisu crkve zabeležena su imena 559 dobrotvora utemeljivača i 260 darodavaca.
Crkva u Semegnjevu

U samom centru Semegnjeva na površi koja dominira celim selom, podignuta je crkva brvnara skromnih dimenzija posvećena rođenju Svetog Jovana Krstitelja. Građena je od tesanih brvana pravougaone osnove koja se završava polukružnom drvenom apsidom koja je nekada bila omalterisana. Crkvu osvetljavaju tri prozora, južni, severni i istočni, koji osvetljava apsidu. Krov je od drveta, pokriven limom. Na zapadnoj strani nalazi se ktitorska ploča na kojoj piše: „Ovaj sveti hram posvećen rođenju svetog Jovana Krstitelja, podiže za večni pomen svojih roditelja oca Jevrema, majke Stanislave Kostić, muža Ljubomira, dece Miodraga, Slavka i sestričine Vinke. Savka Đurić iz Semegnjeva.Mesto crkve priloži, i istu izradi, u ime Savke, Branko Piščević sa sinovima, za vreme opsluživanja parohije dobroseličke jeromonah Marko Popović iz Slatine, Danilov Grad 1927. godine. Pored crkve nalazi se zvonik,naslonjen na četiri betonska stuba čije je zvono takođe nabavila Savka Đurić.
Crkva na Zlatiboru

Gradnja crkve Svetog preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru počela je još 1991. godine. Zbog nedostatka novca radovi su ubrzo stali. Krajem 2011. i početkom 2012. godine radovi su nastavljeni. Kako saznajemo od naših domaćina, u opštini su svi, pa i pojedinci, pomogli da se crkva napravi. Sada je to lep objekat koji je u funkciji i vernika i turista.
PRIJATELJI SAJTA